divendres, 25 de març del 2011

CONTA'M UN MITE X

Reprenem la sèrie mitològica, però ara va d'herois. Com sempre, es tracta de descobrir el personatge i resumir la seva vida relacionant-la amb les imatges del vídeo. Teniu una setmana per fer l'entrada corresponent. Ànim!

Create your own video slideshow at animoto.com.

2 comentaris:

  1. aquestes imastges fan referència a l'heroi Jàson, un heroi tessali, cap dels argonautes i espòs de Medea. Era fill d'Electra i Zeus, i germà de Dàrdanos i Harmonia, o bé, segons una altra tradició, d'Èson, rei d'Iolcos, i Polimeda, la seva dona.

    Vaig a contar un el mite de jàson i els argonautes :

    Jàson encarrega al artesà Argos la construcció d'un vaixell ( el que surt a una de les imatges ) on ell, acompanyat per 50 herois grecs (Hèrcules, Laertes, Teseu, Castor i Pólux, Orfeu i l'única dona: Atalanta, entre ells) parteixen rumb a la Còlquida. El vaixell es diu Argo i els seus tripulants, Argonautes, en honor al constructor de la nau.

    En el seu viatge creuen l'illa de Lemnos, habitada exclusivament per dones. Afrodita havia castigat a les habitants de l'illa per no rendir-li culte, el càstig va consistir en dotar-los de tal pudor que els homes de Lemnos es van anar amb les dones d'altres illes veïnes. En venjança, les lemnias van matar a tots els homes.

    La següent parada dels Argonautes és Salmideso, on l'endeví cec Fineu viu turmentat per les harpies, dones ocell que ni tan sols li deixen menjar. Els Argonautes les maten i alliberen Fineo del seu càstig. L'endeví , a canvi, els diu com arribar a la Còlquida.

    Un cop allà, el rei Eetes rep els herois. El rei, temut pels seus súbdits per la seva crueltat i per ser un poderós mag, dóna permís als Argonautes per emportar-se el vellocino d'or però amb moltes condicions: han de domar als toros que el custodien, junyir i llaurar un camp amb ells, sembrar la terra llaurada amb unes dents de drac i després vèncer a la serp que no dorm. ( Jàson es veu com lluita amb aquests monstres a les imatges )

    Les tasques imposades per Eetes serien impossibles si no fos perquè Medea, la filla del rei i també bruixa, s'enamora de Jàson i decideix ajudar-lo. Ell es compromet a casar-se amb ella i portar-la a Iolcos.

    Medea proporciona Jàson una poció gràcies a la qual el foc dels toros no li crema. Així Jàson i els Argonautes redueixen als animals i llauren la terra amb ells. Planten les dents de drac en els solcs de terra llaurada i d'ells brollen centenars de soldats armats. Medea intervé una vegada més i els indica que llancin l'elm on estaven guardats les dents de drac cap als soldats. Els argonautes així ho fan i els homes armats comencen a barallar-se entre si, fins matar-se els uns als altres.

    Només queda recollir el velló, custodiat per una serp-drac que mai dorm. Medea s'indica a Orfeu que toqui la seva lira i la seva música adorm la serp. Jàson aprofita aquest moment per robar el velló. Els tres fugen de tornada al vaixell, perseguits pels homes de Eetes, que no està disposat a perdre el velló. A Medea, Jàson i els Argonautes, se suma Apsirto, germanastre de Medea, que desitja fugir del regne.

    El navili salpa, però els homes de Eetes els segueixen de prop. Medea empresona al seu germà, el mata i el trosseja, llançant els seus trossos al mar. El rei, trencat de dolor, mana recollir les restes del seu fill i així el seu vaixell queda endarrerit i perd de vista als Argonautes.

    De tornada a Iolcos, el viatge inclou més aventures, com el setge de les sirenes, el cant torna boig a qui l'escolta. Però Orfeu toca la seva lira i la seva música fa oblidar als Argonautes el cant de les sirenes.

    Ja en Iolcos, Jàson es converteix en rei i compleix la seva paraula casant-se amb Medea. Té dos fills amb ella, però acaba repudiant per casar-se de nou amb una princesa de Corint. Medea, en venjança, mata els seus fills i els hi dóna a menjar, camuflats en un guisat, a Jàson

    ResponElimina
  2. Jàson era fill d'Esón (rei de Iolcos) i de Alcímeda. Jàson va ser educat pel centaure Quirón (això consta en la primera imatge) fins que va ser adult. Quan Jàson va complir els vint anys, es va dirigir a Yolcos disposat a recuperar el tron ​​que per herència li pertanyia. En el camí, va haver de creuar un riu on va perdre una de les seves sandàlies. En arribar a la ciutat, va ser cridat pel seu oncle Pelias i aquest va decidir allunyar de la seva terra enviant-lo a una difícil missió: viatjar fins a la Còlquida i portar d'allí el velló d'or, que havia estat la pell d'un moltó fabulós que havia salvat la vida a Frixo, avantpassat de Pelias, i l'havia traslladat a la Còlquida. El moltó estava en un arbre sota la cura de dos bous que tiraven foc per la boca i una serp que no dormia mai (això consta en les imatges 4 i 6). Per fer el viatge, el heroi, per consell d'Atenea va construir el primer gran vaixell d'Argos (això consta en la imatge numero 2), el qual tenia el do que un tros de fusta de la proa podia parlar i profetitzar.

    ResponElimina